Op 21 maart 2018 mogen we massaal met z’n allen naar de stembus voor onze lokale politiek. Maar er zal ons als burger ook gevraagd worden om een “ja” of “nee” keuze te maken op de aftapwet ook wel sleepwet genoemd.
Omdat we met z’n allen netjes door de politieke partijen worden geïnformeerd over de verbeteringen en vernieuwingen in je gemeente. Maar minder over de sleepwet vond ik het de moeite waard om je toch te informeren over de keuze die je mag maken.
De oude wet
In de wet van 2002 is al bepaald dat de diensten alleen gericht communicatie mogen aftappen. Dit mag alleen als het via vaste verbinding loopt. Dat betekend dat ze b.v. een tap op jou internet verbinding mogen zetten als je ook echt verdachte bent.
Ondanks dat jij via wifi thuis verbonden bent, komt het uiteindelijk weer bij een kabeltje uit.
Communicatie die jij hebt via e-mail, sociale media, mobile telefoon en chatapplicaties (b.v. Whatsapp) kunnen nu niet worden ingezien door de veiligheidsdiensten.
Wij krijgen veel meer apparaten in en om ons heen die verbonden zijn aan het internet. Denk hierbij aan auto’s, horloges en je misschien wel je koelkast. Deze apparaten zoals b.v je auto kan veel relevante informatie opleveren voor onze veiligheidsdiensten zoals b.v de locatie waar je bent.
De nieuwe wet
De vernieuwde wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel sleepwet, geeft een uitbreiding van de middelen die diensten (AIVD en MIVD) mogen inzetten.
Uiteraard heeft de wet als doel om de opsporing van terroristen en criminelen makkelijker te maken.
Wat zijn de grote veranderingen voor jou als de nieuwe wet ingaat:
- Er mag zonder toestemming van jou een middel ingezet (sleepnet) worden die je online communicatie afluistert.
Ook al ben jij te vertrouwen. Als je buren b.v wel verdacht zijn, dan kan de gehele wijk worden afgeluisterd. - Alle apparaten die jij gebruikt op internet mogen “gehackt” worden.
Denk hierbij aan je telefoon, tablet, computer of je smart-tv. - Alle data die over jou, je gezin en je familie is verzameld mag ook met buitenlandse inlichtingen diensten gedeeld worden. Ook zonder dat het eerst geanalyseerd te hebben.
Voor en nadelen van de nieuwe wet:
Voordeel:
- Je kunt je veiliger voelen om dat een mogelijk terrorisme eerder kan worden ontdekt. En hopelijk aanslagen zoals in Parijs, Brussel eerder kunnen worden voorkomen.
Nadelen:
- Je privacy staat op het spel.
- Je gegevens kunnen in verkeerde handen komen.
- De overheid bepaald wat er met “jou” verzamelde data mag gebeuren en of het tegen je gebruikt kan worden.
Kan nu alles worden afgeluisterd?
Veel communicatie die we anno 2018 hebben is veelal versleuteld. Dus de inhoud is niet te lezen voor onze overheid diensten. Maar het is wel te zien op welke tijdstippen, naar wie je het bericht verstuurd.
Maak ik heb toch niets te verbergen?
Dat denk ik niet!
Iedereen wil heel graag zijn pincode, wachtwoorden of zelfs een bedgeheim verborgen houden.
Met deze wet is het toch mogelijk om veel informatie over jou te kunnen inzien als je er niet verstandig mee omgaat.
Kan ik nog illegaal downloaden?
Ja! Je kunt nog gerust illegaal downloaden. Hier doen de diensten niets mee. Tenzij het een gevaar is voor onze samenleving.
Wat nu als ik “nee” heb gestemd?
Het referendum is pas geldig als minimaal 30 procent van de kiezers komt opdagen. De uitkomst wordt niet automatisch opgevolgd. Als we met z’n allen nee hebben gestemd dan is de politiek aan zet. Ze zullen dan de wet moeten heroverwegen. Er zullen dan wat meer naar details gekeken worden. En waarschijnlijk komt er een verbeterde versie van de wet wat jou hopelijk meer vertrouwen geeft dat er niet over je schouder wordt meegekeken.
Kan ik mijzelf er tegen beschermen?
Ik sluit niet uit dat er middelen in de markt komen (of al reeds zijn) die je volledige internet verkeer thuis versleutelen. Dit zijn vaak betaalde diensten. Maar wat nu als je met je telefoon naar buiten gaat en niet meer op internet zit? Juist, je moet voor iedere apparaat z’n beveiligde verbinding realiseren. Ik denk dat het heel kostbaar wordt.
Stemmen?
Ik laat de keuze aan jou om voor of tegen te stemmen.
Ik geef je alleen de richting.
Bronvermelding:
Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:
vpngids.nl
Volkskrant.nl
amnesty.nl
wikipedia.org
Geef een reactie