Lekker technisch

Sinds vandaag is het voor bedrijven mogelijk om gratis een stap te gaan maken richting virtualisering van hun ICT omgeving.

vMware biedt vanaf vandaag zijn hypervisor ESXi gratis aan. Daarmee gaat VMware de concurrentie aan met Microsoft, dat sinds kort de Hyper-V hypervisor meelevert met Windows Server 2008.

ESXi, waarbovenop virtual machines rechtstreeks draaien, is een makkelijker te installeren en gebruiken versie van ESX, dat al jaren het fundament voor VMwares virtualisatieplatform is. VMware hoopt met het weggeven van ESXi de interesse in de verschillende versies van zijn platform Virtual Infrastructure 3 te bestendigen en vergroten, net zoals Microsoft dat hoopt te doen met zijn server- en beheerplatform.

Enkele voordelen voor virtualisering van de ICT omgeving;

• Minder stroomverbruik

• Minder warmteontwikkeling

• Minder fysiek ruimtebeslag

• Minder systeembeheer

• Minder complexiteit

• Lagere onderhoudskosten

• Minder Fysieke hardware.

Ik heb het geprobeerd bij een eigen werkstation, maar had onvoldoende intern geheugen om het te testen. Maar de installatie van ESXi is niet ingewikkeld. Jammer genoeg durf ik het niet op mijn server met OS te installeren en zal ik voor mijzelf opzoek gaan naar een stuk hardware wat later wel mijn nieuwe server wordt met meerdere besturing systemen.

Tot zover de Techniek, terug naar de studio.

About Martijn Verheij

Working at Avensus MCS as Technical Specialist since 2011 and being a Microsoft Certified Solutions Expert and Vmware Certified Professional. In recent years I have applied my technical knowledge to various IT projects for clients in the healthcare, business and financial sector. The last years i'm more like a techinical project manger and in my free time I create IT podcast.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.