Ik maak dagelijks gebruik van mijn iPad. Mijn iPad is mijn vervanger van de laptop en om die reden gebruik ik veel IOS apps. Ik krijg regelmatig nog veel vragen over het gebruik van de iPad en zakelijk gebruik. In de markt waarin ik actief ben is het gebruik van Office 365 een “standaard” geworden. Ik begeleid nog veel organisaties naar de Microsoft Cloud.

Een meest gestelde vraag richting mij is, hoe is het om Office 365 te gebruiken in combinatie met IOS of Apple Mac OS?
Reden genoeg om het verder te onderzoeken en resultaten met je te delen.

Waarom ben ik zelf Office 365 gaan gebruiken

Om meerdere reden ben ik Office 365 gaan gebruiken.
Eerder heb ik al gedeeld dat ik voor mijn gezin gebruik maak van Office 365. En dat we zijn overgegaan van Google G-Suite naar Office 365. Ook schoof ik niet onder stoelen of banken dat ik fan ben van Evernote voor notities en Dropbox voor bestanden opslag.

Eerste reden.

Voor Evernote en Dropbox waren voor mij betaalde producten. Voor Office 365 moet ik ook betalen. Daarbij had ik het gevoel dat ik voor sommige functionaliteiten dubbel betaalde. Denk hierbij aan bestands opslag en Notities. Kortom ik kan hier financieel op besparen en ik kan er nog wat van leren (en delen). Ik heb al mijn data van Dropbox naar OneDrive verplaatst en al mijn notities overgezet naar OneNote.

Tweede reden.

Ik kreeg veel vragen over het gebruik van Office 365 i.c.m met de iPad en Mac OS. Dit waren niet zozeer technische vragen, maar meer gebruikers vragen.
Vanuit mijn werkgever zijn we ook steeds meer bezig met het gebruik van de Microsoft Cloud, kortom ik moest zelf ook meer gebruik van de Microsoft IOS apps. Hierdoor kan ik meer gebruikers ervaring delen.

Welke Microsoft applicaties gebruik ik nu op de iPad?

Microsoft bied veel toepassingen aan voor het gebruik op de iPad. Welke ik gebruik heb ik voor je opgesomd;

  • OneDrive (Bestands opslag)
  • OneNote (Notities)
  • Word, Excel en Powerpoint
  • Outlook for iOS (Email)
  • Sharepoint
  • OfficeLens
  • Teams
  • Skype for Business
  • Whiteboard
  • Visio Viewer

Voor en Nadelen

Aan iedere overstap zitten voor en nadelen, ik heb ze voor je opgesomd. Let wel dit is op basis van persoonlijke ervaring tussen MacOS en IOS. Ik kan mij voorstellen dat jij andere ervaringen hebt.

Voordelen:
– Ik heb data in 2 verschillende Office 365 omgevingen staan. De IOS apps zijn hier op ingericht. Kortom bij de meeste apps hoef je niet eens uit te loggen en opnieuw weer aan te melden als jij je data wil benaderen.
– Email synchronisatie werkt beter dan Gmail. Op veel bedrijfs netwerken worden de poorten voor het IMAP protocol geblokkeerd. Hiervan maakt Google gebruik. Office 365 maakt gebruik van meer standaard communicatie wat in bedrijfs netwerken wordt toegepast.
– We gebruiken Microsoft Teams ook binnen ons gezin. En voor verschillende “Gezins” informatie is Teams ook prima geschikt.
 Ik kan het je aanraden!

Nadelen:
– De synchronisatie van data van de applicaties Evernote en Dropbox is echt gewoon super! Zeker als je veel mobiel werkt. Voorbeeld: als ik ren bijlage toevoeg aan een OneNote notitie. Dan was ik gewend dat dit binnen enkele seconden de bijlage of de gehele notitie ook op mijn andere apparaten beschikbaar had. Helaas is dit bij OneNote niet het geval. De synchronisatie echt drama!! Hier mag Microsoft echt wat verandering in gaan brengen. Ik moet regelmatig wachten tot dat mijn data is overgezet naar mijn andere apparaten. De synchronisatie rapporteert regelmatig foutmeldingen in de apps op iOS en Mac.
– Als je Evernote gewend bent en je migreert je data naar OneNote, geloof mij je kan een complete nieuwe indeling gaan verzinnen met je bestaande data. Het zijn daarin toch echt 2 verschillende producten. Microsoft adviseert kleinere notitieblokken in verband met synchronisatie vertragingen op MacOS
– Microsoft Teams staat niet toe om bestanden rechtstreeks te uploaden vanuit je bestanden lokaal. Waarom? Geen idee. In een eerder artikel heb ik al een oplossing gedeeld.
– Microsoft is de Apple gebruiker wel aan het “Pesten” veel functionaliteiten in de Microsoft apps die wel aan de windows gebruiker worden aangeboden zijn niet op iOS of MacOs beschikbaar.

Conclussie

Ondanks dat ik meer nadelen heb opgesomd dan voordelen zal ik zeker blijven gebruik blijven maken van de Microsoft producten. Hier speelt een financieel belang bij. In de zakelijke markt is Microsoft nog steeds nummer 1! En dit zal ook wel zo blijven. Omdat ik zowel de backend als frontend ervaar kan ik dit inzetten in de praktijk bij mijn klanten en kan ik deze expertise delen.
Ik ben zelf nu bijvoorbeeld aan het testen met PCI complancy rules op live data binnen mijn gezin, erg leuk en leerzaam.

Tips en tricks nodig?
Ik ben bereid om het een en ander voor je uit te zoeken.