In de afgelopen maanden wel een hoop uitgevoerd op technische gebieden, niet direct zichtbaar op het blog, maar wel in de achtergrond.
Voldoende stof voor weer een update.
Er komen nog wat drukke maanden aan.

Verhuizing

Zoals je misschien wel hebt gelezen staan we op het punt van verhuizen met mijn gezin naar onze nieuwe woning hier in ons dorp.
Dit is al een project op zich en kost veel energie, alles inpakken opruimen en met je aanhanger richting de stortplaats om maar al je verzamelde zooi weg te werken.

In de afgelopen 2 jaar heb ik veel tips en tricks mijzelf aangeleerd over vinden van een balans tussen werk, privé en het stellen van doelen. 
Wekelijks hierzie ik de doelstellingen en taken en kijk vooruit zodat ik tijdig kan bijschaven en zie ik waar tijd gereserveerd moet worden of welke activiteiten moeten opschuiven.
Dit resulteert er dan in dat je minder tijd beschikbaar maakt voor het schrijven van blogs.
In het kort zal ik je bijbrengen wat ik heb gedaan om straks toch nieuwe artikelen te gaan schrijven.

Verhuizing naar VPS

Een van mijn doelstellingen was het afbouwen van mijn domein hosting naar een Virtual Private Server (VPS). Vanuit mijn King Radio verleden waren er nog wat virtuele servers actief. 1 van deze VPS servers had interessante specificaties en is betaalbaar. Dit heeft mij doen besluiten om de machine opnieuw in te zetten en daarop de websites te gaan aanbieden.
De websites en hun data er naar toe verhuisd en nu je dit leest, is dit gelukt.

Hiermee heb ik volledige controle over de websites en domeinen en de performance van de websites. Ik heb wat extra vrijheden gekregen, maar ook extra risico’s gecreëerd die ik gelukkig gratis heb kunnen ondervangen.
Belangrijkste van deze stap, het scheelt in de maandelijkse kosten.
Enige echte nadeel, ik moet zelf met grote regelmaat backups gaan maken en echt een virtuele machine beheren.
Achteraf zijn de verhuizingen van deze website en data een tijd rovende klus geworden, maar dit komt omdat mijn kennis op het gebied van Ubuntu bijgespijkerd moest worden. 
Met goede blogs van collega schrijvers is het mij gelukt en ben ik weer wat kennis en ervaring rijker geworden. Ook dit is niet geheel onbelangrijk!

MCSE 2016

Als andere grote doelstelling die ik mijzelf dit jaar heb gesteld is het behalen van de MCSE 2016 status. Deze doelstelling heb ik over het jaar uitgespreid en in november heb ik hiervoor het laatste examen gedaan. Het resultaat was positief.

Een pittig examen waarbij veel powershell vragen gesteld worden. In de praktijk zul je toch veel powershell commando’s opzoeken en toepassen op de momenten dat je ze nodig bent. Ik heb daarnaast mijn eigen cheatsheet aan powershell commando’s en scripts verzameld. Er wordt echter van mij geacht dat ik ze veel toepas in de praktijk en heb ik weer de nodige uit mijn hoofd geleerd.

Gelukkig heb ik de tijd en rust gevonden om het allemaal te kunnen bestuderen voor de verhuizing.
Ik heb met hulp van videomateriaal een hoop informatie tot mij genomen.
Dankzij de mensen achter Pluralsight https://www.pluralsight.com kan ik op een leuke manier kennis op doen.

Migratie naar Office 365

Dan heb heb ik de afgelopen periode ook mijn e-mail service van ons gezin verhuisd van Google G-Suite naar Office 365.
Met een paar avonden klikken heb ik zoveel weer geleerd over deze migratie.
De reden waarvoor ik dit gedaan heb heeft te maken met ervaring opbouw en kosten besparing. Ik leer van de praktijk situaties en spiegel dit bij klanten. De huidige IT markt beweegt veel naar het Office 365 platform. 
Om te voorkomen dat ik teveel bij de klant moet bijleren heb ik nu mijn eigen tenant met live data. Hierdoor kan ik instellingen beter uitleggen en ervaren.
Ik zal mijn ervaringen binnenkort delen op dit blog.

Een nieuwe podcast

Naast mijn persoonlijke (die ook een tijdje stil ligt door verschuivingen van doelstellingen) ben ik nu ook een nieuwe maandelijkse podcast opgestart. Deze podcast maak ik samen met een aantal collega’s vanuit Avensus. 
Binnenkort zal deze podcast gelanceerd worden, en zou ik je adviseren dit blog, mijn sociale media kanalen scherp in de gaten te houden.

Nieuwe artikelen

Op de achtergrond heb ik weer een hoop nieuwe technische artikelen geschreven en de nodige onderwerpen zitten in de pijplijn. Dus blijf dit blog lekker volgen